fbpx

ИНЖЕКТИРАНЕ НА БОТУЛИНОВ ТОКСИН – БОТОКС

Ботулиновият токсин или ботокс е най-добрият инжекционен метод за третиране на мимическите бръчки в областта на челото, около очите, междувеждието и някои други области на лицето. Веждите се повдигат, очите се отварят, кожата над мускулните влакна се изглажда поради затруднената мимика, лицето се подмладява и озарява.

Какво представлява ботулиновият токсин?

Ботулиновият токсин е белтък-невротоксин, който се синтезира от бактерията Clostridium Botulinum. В природата тя и нейните спори съществуват в безкислородна среда и загиват при по-продължителна термична обработка при минимум 100° С. Протеинът от бактерията Clostridium Botulinum в миниатюрни дози блокира предаването на нервния импулс от неврона към мускулното влакно. Това води до мускулна релаксация,  мускулът не се съкращава и не може да набръчква кожата, която се намира отгоре. Инжектирането на БТ в мускулите не може да предизвика негативни реакции в организма, ако се използват само легални, световно лицензирани продукти за естетични цели. Ако се прилага в големи дози и много често – например на всеки два месеца – ботулиновият токсин може да предизвика образуване на антитела, които елиминират действието му. Серотиповете на ботулиновия токсин са : A, B, C, D, E, F, G. Ботулинов токсин тип А /ВТХ-А/ / Dysport®, Vistabel® Neuronox®/ е най-често използван за изглаждане на мимическите бръчки и забавяне на появата на нови.

Противопоказания за прилагане на Ботокс:

 • Възпаление и инфекция на кожата там, където лекарят планира да инжектира.
 • Ако се наблюдава отпадналост на мускула или загуба на мускулна маса в третираната област
 • При наличие на операции, които може да са променили мускула, който ще бъде инжектиран.
 • При глаукома и хернии на долни и горни клепачи
 • Грипни състояния и прием на антибиотици – гентамицин, канамицин, еритромицин, тетрациклин, линкомицин
 • Прием на алкохол – 24 часа да не се консумира
 • Прием на мускулни релаксанти и антидепресанти /бензодиазепин/ – обърнете внимание на вашия доктор, защото те могат да засилят действието на ботокс
 • Активен спорт и горещи процедури – сауна, солариум
 • Бременност и кърмене.

Коя възраст е най-подходяща за започване на терапия с ботокс?

Между 20 и 60 години защото в тази възрастова рамка кожата е със запазена еластичност и не увисва след релаксацията на мускулатурата. При жени над 55-годишна възраст много внимателно трябва да се прецени индивидуалното състояние на кожата и къде има смисъл да се сложи БТ. В повечето случаи се инжектират само гневната бръчка и зоната около очите.

Колко на брой процедури може да се направят във времето?

Ако с ботулиновия токсин се започне след 30-годишна възраст като не се прекалява с дозата – с честота на всеки 3 – 4 месеца, могат да се приложат неограничен брой процедури. Най-често процедурите са през интервал от 4-6 месеца. Препоръчително е поставянето на БТ през ранната пролет, за да може през цялото лято лицето да не прави мимики.

Къде може да се инжектира ботулиновият токсин?

Само в динамичните бръчки, които се получават при съкращаване на мускулите и при изразяване на различни емоции – радост, гняв, учудване:

 • Хоризонтални бръчки на челото.
 • Гневна или „лъвска” бразда между веждите.
 • Бръчки около очите „пачи крак“.
 • Бръчки на носа „заешки“ тип.
 • Бръчки над горната устна „баркод” бръчки.
 • Бръчки в ъгъла на устата „марионетни бръчки“.
 • Бръчки на шията „венерени пръстени“.

Където има съкращение на мускулатурата и последващо набръчкване на надлежащата кожа!

Как се извършва процедурата?

Ботоксът се инжектира като прозрачна течност с много тънка игличка в необходимата дълбочина, достигаща до мускулните влакна. При процедурата болката е незначителна или липсва. Не се поставя упойка. В зоната около очите, поради наличието на множество кръвоносни съдчета  може да се получи кръвоизливче – „синка“,което минава за седмица

Процедурата се извършва само от специалисти, преминали обучение по прилагане на ботокс (ботулинов токсин). Ако манипулацията е извършена правилно, лицето запазва мимиката си и се подмладява. Очите се отварят, а веждите се повдигат. Най-сериозното усложнение е спадане на клепача, но това състояние е много рядко и след няколко седмици напълно се възстановява. Поставянето на ботулинов токсин е изкуство и лекарят трябва да има много голям опит. Преди манипулацията се маркират „работните” точки и се обяснява на пациента какво може да се получи, ако се блокират определени групи мускули. Лицето трябва да запази естественият си вид, а не да се „вцепени“.

Кога се проявява ефектът?

След инжектиране, ботулиновият токсин търпи един динамичен процес на постепенно релаксиране на съответните мускулни групи, който започва на 3-тия ден от процедурата и упражнява максималният си ефеикт към 10-14-тия ден.

Важно! Обърнете внимание дали лекарят има сертификат за преминат курс за инжектиране на ботулинов токсин! Качествената процедура с ботулинов токсин е с висока цена, която няма как да бъде променена. Не си правете тази процедура в козметичен, фризьорски или СПА център! Вече има няколко известни случая на тежка интоксикация след инжектиране на ботулинов токсин заради неговия нерегламентиран и неясен произход. Евтините продукти могат да бъдат много опасни!

Очаквани странични ефекти след инжектиране на ботулинов токсин:

Често срещани:

 • Главоболие, което преминава за няколко дни.
 • След като се прояви действието на БТ, в областта на челото може да се усеща тежест или стягане. Това може да продължи около 20 дни.
 • При поставяне на БТ в околоочната зона може да се появят отоци под очите, поради нарушено изтласкване на лимфата. Това състояние продължава от няколко дни до месец.

Много рядко срещани:

 • Затваряне, спадане на клепача /птоза/ – трае около 20 дни.
 • Сълзене или сухота на очите.

Грижи след процедурата:

 • Не трябва да се масажират и натискат инжектираните места.
 • Препоръчва се в първите 2 – 3 часа да се засили мимиката като се свиват и отпускат мимическите мускули. Това действие помага за по-равномерното и цялостно разпределение на БТ в инжектирания мускул.
 • През първите 4 часа не бива да се лежи или главата да се навежда, тъй като е възможно ботулиновият токсин да премине в друга група мускули,
 • За 24 часа не трябва да се спортува.
 • За 72 часа да не се използват активни козметични продукти със съдържание на спирт, кремове, гелове, маски, както и да не се провеждат никакви козметични процедури, пилинги, масаж на лицето.
 • След 4 месеца трябва да се направи контролен преглед, за да се определи степента на „отпускане” на ботулиновия токсин и да се назначи повторно прилагане на процедурата. При мъжете, поради мощната мускулатура, трябва да се направят 3 поредни процедури през 4 – 5 месеца.

Продължителност на ефекта

В зависимост от типа мускулатура, ефектът продължава от 4 до 6 месеца. При някои пациенти е възможно и до 8 месеца след първата процедура.

Най-бързо отпуска зоната около очите – между 3 или 4 месеца. Ако се налага корекция, тя може да се направи 12 и не по-късно от 15 дни след инжектирането. Ако пациентът не е доволен от резултата и БТ не го е „хванал“ добре, повторна процедура може да се направи чак след 3 месеца.

Различните пациенти имат различен мускулен тонус, т. е. различна сила на съкращение на мускулите. Има 3 типа тонус: кинетичен, хиперкинетичен и хипертоничен /свръхповишен мускулен тонус/. В зависимост от областта на третиране, пациентите могат да бъдат хиперкинетични в една област, а в друга хипокинетични, така че дозата се определя индивидуално според мускулните показатели. Дозата, броят процедури и интервалите между тях, зависят от вида мускулатура и пола. Продължителността на ефекта при кинетичните пациенти е най-дълга – може да достигне до 7 – 9 месеца Хиперкинетичните и най-вече хипертонични пациенти са жертва на своята свръхмускулна контракция и затова най-често те си правят БТ 2-3 пъти в годината, като първите пъти може да не се постигне пълна релаксация на мускулите, например на гневната бръчка. Затова е необходима корекция след 14 дни и, ако пак няма пълно заглаждане, се допопълва с хиалуронова киселина.

Защо процедурата с ботулинов токсин е една от най-предпочитаните?

Процедурата е най-добрият инжекционен метод за третиране на мимически бръчки в областта на челото, около очите и между веждите. Процедурата е кратка – около 10 – 15 минути. При поставянето няма видими белези освен малки подутини, които минават до един час. Затова манипулацията може да се извърши и в обедната почивка на пациента. Действието на БТ се развива за 10 – 15 дни. Промяната във външния вид на пациента е категорично положителна, без околните да разбират на какво тя се дължи. Лицето се освежава и драстично се подмладява: веждите се повдигат, очите се отварят, сърдитият и намръщен вид изчезва. Няма друга процедура, при която без нараняване на кожата, бръчките да изчезнат 100 % за 4 – 6 месеца.

ЦЕНИ