fbpx

Лазерна терапия на васкуларни лезии

Видове:

Пуктиформена хемангиома (Cherry haemangioma, Haemangioma senile) – това са ярко червени до синкаво-червени полусферични съдови образования на кожата, състоящи се от многобройни разширени капиляри. Няма конкретна причина за тяхната поява, но се срещат по-често при хора, които се излагат на слънце, при бременни, при ендокринни и чернодробни заболявания, при по-възрастни хора и др. Обикновено са единични, но могат да бъдат и стотици. Започват да се появяват още в ранно детство и с напредване на възрастта размерите и броят им се увеличават. Локализират навсякъде по тялото,с предилекция лицето, гръдния кош и корема. Лечение не е необходимо, но при желание те биха могли да се премахнат посредством лазертерапия.

Паякообразен невус (naevus stellatus, haemangioma stellatum, spider naevus)- това е сравнително често срещано съдово образувание,с размер от 1-3 мм в диаметър. Състои се от централно сплетени кръвоносни съдове по формата на малка червена папулка, от която радиерно, като лъчи на звезда или като крачета на паяк, изхождат разширени капилярни съдове по протежение на няколко милиметра. Той възниква спонтанно, но за предразполагащи фактори се приемат бременност, заболявания на черния дроб и др. Локализира се главно по лицето, по-често при млади жени. Обикновено паякообразният ( звездовидният) невус персистира дълго и рядко може да изчезне спонтанно, като са възможни чести рецидиви.

Венозен хемангиом (венозно „езерце“,venous lake) – сравнително рядко доброкачествено  съдово образование, появяващо се обикновено в зряла възраст. Представя се като единично, меко, синьо-виолетово възелче с размер 0,2-1 см в диаметър. Локализира се най-често по устните и ушните миди, както и по други експонираните на слънце области .

Телеангиектазии–това са трайно разширени капиляри, в области на кожата, които са подложени на повтарящи се топлинни въздействия. Най-често се засягат тези по лицето, шията, ключичната област и др. Разширените капиляри са линеарни или във вид на мрежа,разположени едностранно или симетрично, с диаметър 0,25-1см. Особено податливи са светлите хора с по-тънка кожа, често излагащи се на слънце. Телеангиектазиите могат да се наблюдават при  редица кожни заболявания като : розацея, кожен лупус,  склеродермия, радиодерматит и др.,  както и да бъдат проява при някои заболявания на черния дроб, сърцето и др.

Мрежестите (метличковидни или микроварици) разширени вени-са подтип на варикозата – заболяване, при което се разширяват венозните съдове и представляват повърхностно разположени, мрежовидно разклонени малки венички. Те са изпълнени с кръв и се забелязват като нежни светлочервени до тъмносини разклонения от кръвоносни съдове или червеникави петна. Локализират се предимно по бедрата и подбедриците, засягайки над 40% от жените. Метличковидните вени могат да се дължат на   унаследената предразположеност, липсата на физическа активност, настъпили хормонални промени (бременност, критическа възраст при жените), приемането на хормонални медикаменти, противозачатъчни средства, наднормено тегло, хронично излагане на топлинаи др.

Развитието на мрежестите разширени вени не винаги може да бъде предотвратено, но е необходимо да се вземат някои мерки, които стимулират кръвообращението като: спорт (плуване, гимнастика, джогинг, каране на велосипед), масаж „контрастен душ” (редувайте рязко топла със студена вода в продължение на няколко минути), поемане на много течности, следене на теглото, избягване на топли процедури (сауна).

Лазерна терапия на васкуларни лезии-2Лазерна терапия на васкуларни лезии-3

Принципи на лазерната терапия с 1064 nm Nd:YAG лазер – Long Pulse

Терапевтичното действие на лазерите се основава на принципа на „селективната фототермолиза“, при която попаднала в тъканите светлинна енергия се поглъща от специфични вещества наречени „хромофори” (хемоглобин, меланин или вода). Тази енергия се превръща в топлина и води до избирателно разрушаване на прицелните патологични клетки, съдържащи тези хромофори. При третиране на съдови лезии прицелният хромофор е хемоглобина.

Съществуват множество лазери с различна дължина на вълната, с които могат да се третират  съдови лезии. Колкото по голяма е дължината на вълната на лазерният лъч, толкова по-дълбоко е неговото проникване в кожата, респективно възможността му да достигне дълбоко разположените съдове. Най-големи възможностти за третиране на съдови лезии с различна големина, разположение и цвят има 1064nmNdYAG- лазера.

При лазерното премахване на неестетични кръвоносни съдове посредством уникалната технология на 1064nmNdYAG- лазер се доставя светлинен импулс, чиято енергия се поглъща от оксихемоглобина на кръвта. Тя се трансформира в топлина, предизвикваща коагулация и унищожаване на прицелния съд. Кръвният поток респективно се пренасочва към вени, разположени по-дълбоко под повърхността на кожата

1064 nmNd:YAGлазера се прилага успешно при пациенти с: повърхностни кръвоносни съдове, плътни васкуларни образувания, пунктиформени хемангиоми, телангиектазии, паякообразни вени, по-дълбоки ретикуларни вени по крайниците,  вродени хемангиоми, паякообразни хемангиоми на гръдния кош и др. С NdYag лазера безопасно се третират пациенти с всички типове кожа (от най-светлите до най-тъмните)през цялата календарна година. Единствено условие е пациентите да нямат тен, да не са се излагали на активно слънце или солариум през последният месец. Често е достатъчна само една процедура за премахване на разширения съд.

Day Lasers – DVL Третира  по-повърхностно разположени васкуларни лезии под формата на еритемни петна, телеангиектазии и фотостарееща кожа. Необходими са 3-5 процедури през интервал от 3 седмици.

Лазерна терапия на васкуларни лезии-9