fbpx

Accent Prime – лидер в комплексния подход и борбата с целулита

Целулит – факти и митове

Факти и митове за целулита или бедрата като извара “cottage cheese skin

Имате ли целулит? Вие не сте сами: Козметичното състояние засяга почти 90% от жените в даден момент от живота им, дори жени, които са млади и слаби.

Колкото по-често е състоянието целулит, толкова повече е и погрешната  информация  за това какво е, какви са причините и как да се отървем от него. Така че, преди да си поставите тази диагноза и да планирате естетична процедура или да похарчите състояние за козметични продукти, прочетете това.

Целулитът се причинява от токсините в тялото ви.
Мит
!

Някои антицелулитни продукти претендират, че помагат за отстраняването на токсините от тялото. Но тяхната ефикасност или твърденията им за това, какво причинява целулита, не се подкрепят от науката. По-скоро целулитът се получава, когато подлежащите мастни натрупвания започват да нахлуват между колагенови влакна на съединителната тъкан и надигат неравномерно кожата (често в областта на бедрата, седалището, корема,  но също и ръцете и други зони). Съединителната тъкан може да бъде отслабена при генетична предиспозиция,  хормонален дисбаланс, липса на физически упражнения и мускулен тонус, излишни мазнини и лоша циркулация, но състоянието не е причинено конкретно от „токсини“.

Жените имат повече целулит, отколкото мъжете.
Факт
!

Жените са склонни да натрупват повече мазнини около ханша и бедрата. Ролята на естрогените обяснява, защо началото на целулита е след пуберитета, защо състоянието се влошава по време на менструация, бременност, кърмене, естрогенна терапия (противозачатъчна или хормонозаместителна), защо при мъжете претърпели хормонална кастрация се появява целулит. При мъжете мастните клетки от външния слой се намират между фиброзни (колагенови) септи, които са под наклон или кръстосани. Това не позволява вклиняването на хиподермата- мастната тъкан в дермата и епидермиса при хипертрофия (уголемяване) на адипоцитите-мастните клетки. При жените, колагеновите септи са разположени вертикално и уголемените мастни клетки инвагинират-притискат и проникват  в дермата и надигат епидермиса, като кожата изглежда неравномерна с различни по големина „бучки“ и хлътналости. Оказва се обаче, че около 10% от мъжете страдат и от целулит.

Целулитът се влошава с възрастта.
Факт
!

Това е логично свързано с всички процеси на остаряване на организма. С възрастта  настъпва хормонален дефицит и дисбаланс на всички нива, включително увреждане на гладкомускулните влакна на кръвоносните съдове, което означава по-слаба циркулация и намаляване на производството на нов колаген и разграждането на по-старата съединителна тъкан. След 25 годишна възраст производството на колаген  намалява с 1.5% на година, след 40 години колагенът се изчерпва с по-бързи темпове от тези на производството му, а над 60 години  повече от половината ни наличен колаген е напълно изчерпан.

Целулитът може да е във вашите гени.
Факт!

Вярно е, че целулитът се унаследява, ако майката и бабата са имали целулит, вие имате по-голям шанс да го развиете. Всъщност, дори има генетичен тест, който може да ви каже дали имате вариант на ген, който ви поставя в по-висок риск за умерен до тежък целулит. Ако не сте един от щастливците с близки роднини без целулит, вземете се „в ръце“: Генетиката е само една малка част от пъзела за целулит- фактори като диета, двигателна активност и поддържане на здравословно тегло също играят роля.

Целулитът се появява само при жени извън форма.
Мит!

Наднорменото тегло прави появата на целулита по-забележима, колкото повече мазнини имате под кожата, толкова по-вероятно е те да притискат съединителната тъкан и да изпъкват по слабите места. Но целулитът се случва и при жени с всякакви форми и размери, казва Шира Айн-Дор, собственик на Американския целулитен редукционен център в Ню Йорк. „Аз понякога лекувам моделите на Victoria Secret“, казва тя. „Те са много слаби, работят и се хранят здравословно, правят всичко правилно, но и те имат целулит.“

Физическите упражнения  могат да намалят изявата на целулит.
Факт!

Една редовна тренировъчна практика не може да излекува целулита, но в много случаи може да помогне за предотвратяване или намаляване на видимите му прояви. Целулитът възниква, когато съединителната тъкан е отслабена и губи своята еластичност, но стягането и укрепването на прицелните области (в допълнение към изгарянето на излишните мазнини ) може да помогне. Заздравяването и тонизирането на  мускулите на свой ред ще стегне кожата, давайки илюзията, че целулитът е по-малко забележим. Йога практики, които са насочени към седалището, ханша и бедрата, също могат да помогнат, както и силовите тренировки, които изграждат мускулите и повишават кръвообращението.

Кардио тренировките са  най-доброто решение за намаляване на целулита.
Мит!

Тичането или други форми на кардио тренировки може да помогне за поддържане на нормално телесно тегло, да засили кръвообращението и метаболизма на тъканите. Но за да изгладите кожата си, трябва освен 30 минутни аеробни тренировки, да включите в програмата си и анаеробни упражнетия с тежести, които прицелно да стимулират мускулите и съединителната тъкан в определените зони от тялото.

Кремовете могат да излекуват целулита.
Мит!

Независимо от това, което може да прочетете на етикетите им, не е установено, че локалните кремове намаляват появата на целулит. Има ограничени доказателства, че кремове или препарати със стимулиращи съставки, като кофеин, карнитин, пипер, джинджифил, евкалипт, водорасли и други също могат да помогнат чрез подобряване на микроциркулацията, дрениране и стягане на кожата. Те трябва да се нанасят чрез масажи и да се употребяват дълго време, съвместно със сериозните апаратни терапии и режими, като подпомагаща комфорта и хидратацията на кожата грижа.

Някои храни могат да помогнат за борбата с целулита.
Факт!

Начинът на хранене не може да определи дали ще имате или не целулит, но приемът на добре балансирана, растителна храна с високо съдържание на течности може да ви помогне да поддържате здравословно тегло.  Стремете се да ядете повече сурови зеленчуци,плодове и ядки, богати на витамини, антиоксиданти и фибри. Да се избягват: животински мазнини, пържени храни, колбаси, пушени и консервирани храни, тесто, глутен, захар, сол, газирани напитки и алкохол, маргарин, изкуствени добавки, бульони и сосове.

Пушенето може да повлияе на появата на целулит.
Факт!

Известно е, че цигареният дим намалява проходимостта на кръвоносните съдове и отслабва образуването на колаген, което води до отпускане на съединителната тъкан. Състарява кожата, променя тена и увеличава образуването на бръчки, петна, стрии и може  да ви накара да изглеждате наистина лошо.

Инжекционните терапии могат да изгладят кожата.
Факт!

Дермални пълнители – филъри и мезоконци могат да се аплицират в определи локализирани хлътнали участъци от тялото или за стягане и тонизиране на отпуснатата кожа. Най-ефективни са Липолитичните  разтвори на базата на Фосфатидилхолин и Дезоксихолиева киселина, които се инжектират като дълбока мезотерапия или със специфични техники в мастните депа с цел да намалят размера и елиминират мастните натрупвания, което води до изглаждане на кожата и целулита. Необходими са няколко процедури през определени интервали, проведени от специалист, най-често в рамките на комплексната терапия, включваща апаратни процедури.

Неинвазивните процедури за целулита наистина работят.
Факт!

Лазерни, Радиочестотни, Ултразвукови, Вакуум, Крио- апарати и масажни техники се използват от  години за терапията на целулит. Тези процедури са много ефективни, разграждат мазнините, стимулират метаболизма на клетките, усилват венозно-лимфния дренаж и освобождават тъканите от течностите,  стягат кожата, контурират тялото. Изискват се 6 до 10 основни терапии  през определени интервали.

Няма абсолютно антицелулитно решение.
Факт (за сега)
!

Дългосрочни, ефективни решения за лечение на целулита не са известни. Важно е да се спазва определен комплексен терапевтичен план, включващ апаратни процедури, инжектиране на липолитични разтвори в прицелни зони, дермални пълнители и мезоконци при необходимост, диетичен режим и физическа активност – спорт, танци, фитнес. И не на последно място – повече позитивни емоции!