fbpx

Pixel RF Melasma

Мелазма /Chloasma/

Упорита, придобита, неравномерна светло- или тъмнокафява пигментация на лицето и шията, която се засилва през лятото под влияние на слънчевата светлина. Засяга предимно жени във фертилна възраст. Мелазмата се определя от различни фактори – генетична предиспозиция, бременност, контрацептивни средства, ендокринни заболявания, чернодробни нарушения, козметични продукти, фотосенсибилизиращи медикаменти и др. Тя има прогресивен и хронично-рецидивиращ ход. При мелазма е увеличен броя и активността на пигментните клетки – меланоцити, като се натрупва екстремно количество меланин на различни нива в кожата – епидермис и дерма. При наличие на горепосочените предразполагащи фактори, слънчевата радиация избирателно активира меланоцитите. Мелазмата бива центрофациална /чело, бузи, горна устна/, максиларна /бузи и нос/, мандибуларна /брадичка/. Лечението на мелазмата е трудно, продължително и деликатно и изисква комплексен подход – локална фотопротекция, избелващи средства, локални кортикостероиди, химичен пилинг, лазерна терапия. Лазерната терапия има най-бърз и забележим  ефект, но трябва да се направи точна преценка от дерматолог за нивото на въздействие и да се формулира специфичен терапевтичен план.

        1. Alma Qswitched Nd:YAG lasers /1064 nm/

Емисиите на този лазер се поглъщат добре от меланина, като нанасят минимални щети на епидермиса. Голямата дължина на вълната прониква дълбоко и може да третира по-дълбоко разположени дермални меланинови депозити – дълбока мелазма, Терапията предизвиква сублетална деструкция на меланоцитите с разрушаване на меланиновите гранули в цитоплазмата. Този лазер въздейства и върху повърхностния съдов сплит в дермата, който играе роля в патогенезата на мелазма.

          2. Accent Pixel RF (Micro Plasma RF) – фракционирана аблация

С Accent Pixel RF се извършва тотален ресърфейсинг на кожата, комбинирайки прецизно термален и аблативен (пилинг)ефект. Високоенергийните радиочестотни пиксели създават микроканали в голяма дълбочина, благодарение на които чрез мощна сонофореза /Impact technology/ в дермата се внасят активни медицински серуми и витамин С с избелващ ефект.  Чрез контролирана  аблация се осъществява излющване на епидермалните петна и се постигат изключителни естетични резултати.  Епидермисът се възстановява  бързо с минимален риск от поява на петна.След терапията се прилагат фотозащитни продукти, регенериращи продукти с растежни фактори, локални кортикостероиди за подтискане активността на меланоцитите и избелващи серуми и кремове. Процедурите могат да бъдат една или повече – от 3 до 5, като се извършват в интервал от 3-4 седмици.